Szájmaszk viselés női szemszögből

A járvány miatti karantén már jó ideje tart, de talán már látszik a fény az alagút végén, és nem sokára egy kicsit fellélegezhetünk. Iszonyú nehéz volt az elmúlt jó pár hét, de lassan szinte mindenki számára természetessé vált a kesztyű, és még inkább a szájmaszk viselése. Valószínűleg a korlátozások lazításával a szájmaszk viselése ezután is kötelező/ajánlott lesz, hiszen a vírust nem győztük le, csak lassítottuk. Tudom, és tapasztalom, hogy a szájmaszkok nem tartoznak a kényelmes viseletek közé, munkámból adódóan én napi 5-6 órát viselem. Tudom, hogy sokan csak rövid időkre veszik fel, hiszen otthon vannak, de remélhetőleg lassan visszaáll az élet a régi kerékvágásba és akkor lehet, hogy nekik is több időt kell szájmaszkban tölteni. Ebben a cikkben összeszedtem az általam tapasztalt legkényelmetlenebb dolgokat a szájmaszkokkal kapcsolatban és próbálok rá megoldást is találni.

  • A legnagyobb problémát nekem és szemüveges társaimnak az jelentette, hogy amint feltettem a szájmaszkot, a szemüvegem rögtön bepárásodott, és az orromig sem láttam. Borzasztó kellemetlen tud lenni, ha bepárásodik a lencse a kilélegzett levegőtől. A megoldás egyébként nagyon egyszerű. Olyan maszk kell, aminek az orr-részénél van drót, vagy valamilyen fémlap, így azt a felvételt követően jó szorosan rá kell simítani az orrnyeregre, hogy a maszk felvegye az arc vonalát. Illetve érdemes a szemüveget ezután feltenni, úgy, hogy az a maszk fölé kerüljön. Csatolok képet! Így nekem egyáltalán nem párásodik a szemüvegem, és nem zavar a munkám során.
man-looking-through-a-microscope-4033152
Szemüveg és szájmaszk, bepárásodás nélkül
  • A következő probléma, az inkább egy ijesztő tünetként jelentkezett, és pánikra is adott okot részemről. Arról van szó, hogy mikor elkezdtük a maszkot viselni, minden estére fullasztó száraz köhögésem volt, nem, nem “koronás” voltam. De őszintén szólva azért megijedtem. Később rájöttem, hogy a maszk miatt. Az ok egyszerű. A maszkban való légzés, nem egyezik meg a “normál”-lal, ami annyit jelent, hogy egy jól záró, szűrős maszkban a kilélegzett levegő is lassabban jut ki, így a szűrt levegő mellett nagyrészt a széndioxidban dús használt levegőt is visszaszívod. Kevesebb az oxigén és páradús légvétel, így a nyálkahártya kiszárad, és mindez generál egy száraz, inger köhögést. A jó hír, hogy erre is van megoldás, mégpedig, hogy folyamatosan folyadékot kell inni, hogy a nyálkahártya ne tudjon kiszáradni. Nem a folyadék mennyiségén van jelen esetben a hangsúly, hanem azon hogy 5-10 percenként egy pár kortyot inni kell, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk a torkunkat.
woman-drinking-water-1458671
Sokszor akár keveset, de fontos a folyadék bevitel
  • Az előzőben írtak miatt, nem csak a nyálkahártya képes kiszáradni, hanem sajnos az egész terület, amit a maszk fed. Tehát azóta sajnos küzdök száraz arcbőrrel és kiszáradt ajkakkal is, amivel előtte soha nem volt problémám, inkább kombinált-zsíros a bőrtípusom. Ami nekem bevált, azok a hidratáló maszkok, szérumok, arckrémek és ajakírok, ajakmaszkok. Ezekről is csatolok képet. Persze nem mindet használom egyszerre, hanem épp mikor mihez van kedvem, illetve időm. De mondanom sem kell, mielőtt bármit felkennék, egy jó alapos arctisztítást végzek, ez kötelező.
  • Erősen az előzőhöz kapcsolódik, az érzékeny bőrűek maszk viselése. Előfordulhat, hogy a maszk alatt kipirosodik a bőr, ekcéma vagy más bőrprobléma is megjelenhet az erre hajlamosaknál. A gyógyszertárban kaphatóak, kifejezetten ilyen problémákra arctisztítók és krémek, érdemes őket kipróbálni. Ha esetleg, kiütések jelennek meg, viszketés, akkor akár allergiás reakció is lehet. Ilyenkor próbáljunk meg egy más fajta maszkot,  illetve szedjünk egy pár napig antihisztamint ami segíti az allergiás tünetek enyhülését. Ha a bőrprobléma súlyosbodna, keressünk meg egy bőrgyógyászt, és akár személyes kontaktus nélkül kérjük ki a tanácsát online, vagy telefonon.
  • rúzsok és szájfények szerelmeseinek nem kedvez a szájmaszk viselése. Erre nem igazán van jó megoldási javaslatom. Otthon a tükör előtt lehet kipróbálgatni a legújabb árnyalatokat, de jórészt csak a veled egy háztartásban élőknek tudod megmutatni. Ettől függetlenül én azt mondom, hogy kend fel nyugodtan a kedvenc vörös rúzsodat, akár csak arra a rövid időre is míg lemész a boltba. Ugyan a rúzst senki nem fogja látni, de azt biztos észreveszik ha ettől te kiegyensúlyozottabb, és magabiztosabb vagy, úgyhogy hajrá 🙂
  • És az utolsó, ha már a rúzsoknak lőttek. Több textilipari termékeket gyártó cég kezdett el designos szájmaszkokat előállítani. Már létezik márkás és nem márkás, színes, mintás, vagy olyan mintás ami megy az aktuális felsőruházati termékeikhez, szóval rengeteg. A kezdeti szájmaszk hiány után, mára a lehetőségek száma végtelen. Tény mondjuk, azt hozzá kell tennem, hogy itt a fő szempont a divat és nem a biztonság, de sajnos egy szűrős maszkot kevésbé lehet divatossá tenni, mint egy textilt. De arra szinte mindegyik maszk képes, hogy másokat megvédjen, vagyis aki visel maszkot, kevés eséllyel tud másokat megfertőzni.

A szájmaszk témát szerintem teljesen kielemeztem legalábbis női szemszögből és az általam gyűjtött tapasztalatokból. Egy a fontos, bármilyen kellemetlen is sokszor a viselése, de védelmet nyújt másoknak, és ha körülötted mindenki hordja, akkor te is védve vagy. 

Ha tetszett a bejegyzés kattints a megosztás gombra, illetve ha van véleményed vagy kérdésed a témával kapcsolatban írj nekem a megadott elérhetőségeken!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük