Fényvédelem, napvédők 2.0

Ahogy közeledik a nyár, egyre jobban nő a napsütéses órák száma is. A napfénynek köszönhetjük, hogy szervezetünk D-vitamint képes előállítani, és ilyenkor kell feltöltenünk a “raktárkészleteinket” az őszi-téli időszakra. Emellett viszont a napsugárzásnak vannak káros hatásai is, főleg, ha túlzásba visszük a napon való tartózkodást. Veszélyt jelenthet az is, ha nem a bőrtípusunknak megfelelő napvédőt használjuk, vagy ha épp nem tartjuk be a 11-15 óra közötti időszak árnyékban való átvészelését. Korábban írtam már egy napvédelemről szóló átfogó blogbejegyzést, amit itt olvashattok. Most viszont szeretném azt egy picit kiegészíteni a következőkkel.

Bőrtípusok

A bőrtípusunk megállapításával el tudjunk dönteni, hogy bőrünk mennyire érzékeny a napsugárzásra, milyen erős napvédőre van szükségünk. Minden bőrtípus máshogy reagál a napfényre. Az, hogy milyen bőrtípusba tartozol függ az arc- és hajszínedtől, és hogy mennyire könnyen égsz vagy barnulsz le a napon. A 6 bőrtípus a következő:

  • Bőrtípus I. tejfehér, mindig leégő, sosem barnuló, erősen szeplős bőr, vörös haj
  • Bőrtípus II. Világos, mindig leégő, enyhén barnuló, erősen szeplős bőr
  • Bőrtípus III. Világos, normál bőr, gyakran leég, sokszor barnul (közepesre barnulás), kevés szeplő
  • Bőrtípus IV. Normál, ritkán leégő bőr (sötétre barnulás), nincs szeplő
  • Bőrtípus V. Barna, leégésre nem hajlamos bőr, mindig barnul (erősen sötétre barnulás), nincs szeplő
  • Bőrtípus VI. Fekete bőr, ami sosem ég le, nincs szeplő

Az első 3 csoportba tartozóak nagyon érzékenyek a napfényre, így nekik a legmagasabb faktor számmal rendelkező fényvédőkre van szükségük. A faktorszámokról az előző cikkben olvashattok.

Barnulás folyamata

A barnulás a napfénynek kitett bőr védekező válasza az UV-B és a káros napsugarak ellen. Fontos tudni, hogy nem nyújt teljes körű védelmet a barna bőr, mert ugyan a leégést sok esetben megakadályozza, de a káros sugarak hosszútávú negatív hatását (pl.:bőrrák) sajnos nem. A természetes bőrszínünket a melanin nevű festékanyag határozza meg. UV fény hatására aktiválódnak a melanocyták, és melanin termelődik, ami a bőrfelszín felé haladva, okozza a barnulást. Az UV-A sugárzás azonnali barnulást okoz, de ez csak néhány órán át tart. Az igazi barnulásért az UV-B a felelős, ami a napozás után 2-3 napra válik láthatóvá, de több hétig is tart.

Napozás és bőröregedés

Egyes kutatók szerint az arc öregedésének 80%-ban az erős napsugárzás az oka. Ez erős ráncosodással, pigmentfoltokkal és visszeresedéssel jár. Az öregedésnek ez a fajtája a napsütésnek rendszeresen kitett területeken jelentkezik, vagyis az arc, kézfej, alkar, nyak. Annak oka, hogy az öregedés összefügg a napsugárzással, az, hogy az UV-A és UV-B sugarak megváltoztatják a bőr sejtjeit. Elpusztítják a kollagént és az elasztint. Ez azért ijesztő, nem igaz?

Fényvédő termékek

Úgy gondolom, az előzőekben olvasottak alapján, nem szükséges magyaráznom miért fontos, hogy fényvédő termékeket csak megbízható gyártótól és helyen vásároljunk. Számomra ez a gyógyszertárakat jelenti (függetlenül a szakmámtól) és egy-egy nívósabb drogériás márkát. A gyártók teljes termékpalettákat hoztak létre csak a fényvédőknek. Különböző formulák, mint a tej, krém, olaj, spray, stift és púder. Ha valaki bőrproblémával küzd, az találhat olyan napvédőt, ami kifejezetten zsíros, száraz, rosaceas vagy épp kombinált bőrre való. A stiftek arra szolgálhatnak, hogy az extra érzékeny területeket külön védhetjük, mint az ajkaink, vagy anyajegyeink. A spray-k a legkényelmesebbek, mert könnyű eloszlatni, illetve van amit el sem kell kenni, csak rá kell fújni a bőrre és perceken belül beszívódik. 

Színezett fényvédők

Külön kategóriát kíván a színezett fényvédő, mivel ebből is már több változat elérhető. Magát a színt tekintve is van már a világosabb és sötétebb bőrük számára is megfelelő árnyalat. Alacsonyabb és magasabb fedésű, ami annyit jelent, hogy sima alapozó vagy BB-CC krém helyett tudsz fényvédőset használni. A legújabb pedig a kompakt púder, mint fényvédő. Méretéből adódóan táskabarát, bárhol tudsz korrigálni a sminkeden, miközben véded a bőröd. Mindezekből elérhető alacsonyabb és magasabb faktorszámú, hogy tényleg mindenki megtalálja a számára legkényelmesebbet. Utóbbi termékeket egyébként érdemes lehet, akár egész évben használni, alacsonyabb faktorszámmal, akár az őszi-téli időszakban is. Mivel napsütés nem csak nyáron van, hanem egész évben, és talán ezzel is csökkenthetjük bőrünk öregedési folyamatát.

Ha tetszett a bejegyzés kattints a megosztás gombra, illetve ha van véleményed vagy kérdésed a témával kapcsolatban írj nekem a megadott elérhetőségeken!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük