Babaápolás-ahogy nálunk zajlik!

A babaápolás én úgy gondolom, szinte minden gyerkőcnél hasonlóan zajlik. Kezdetben a kórházban mutatják meg az alapokat az újdonsült anyukáknak. Azt nem tudom, hogy ez kórházanként egységes e, de ha még nem is ugyanazokat a termékeket használják, a procedúra nagyon hasonló lehet mindenhol. Én szerencsés helyzetben voltam, mert nővéremnél két gyereknél is végignézhettem, hogy mi is a teendő a babaápolással kapcsolatban. Mégis mikor odakerültem, hogy a saját pici babámat kellett rendeznem, őszintén szólva pánikba estem. Annyira picike és törékeny volt, hogy alig mertem hozzányúlni. Sosem fogom elfelejteni a kórházban az első tisztába tételét. Amikor is, ahogy kicsomagoltam, a háta közepéig volt kakis és konkrétan szembepisilt. Miután nagy nehezen sikerült megoldanom a helyzetet, sírva fakadtam, hogy ez nekem nem fog menni. Ezen a ponton a szobatársam, a nagyon kedves 3 gyermekes anyuka látott el jó tanácsokkal és biztatott, hogy bele fogok jönni a dologba, és hogy legyek türelmes magammal. Mondanom sem kell, hogy igaza volt, mert szépen lassan én, és Apa is könnyedén megbirkóztunk egy-egy ilyen nehéz helyzettel. Na de a kis kitérő után térjünk vissza a babaápoláshoz.

Még a kórházban…

Úgy gondolom kezdjünk az elején, vagyis a legeslegelején, a kórházban. Igazából ott a babaápolás csak annyit jelentett számunkra, hogy köldökcsonk-ápolás és pelenkacsere, mivel minden mást a csecsemős nővérek intéztek, amit ezúton is köszönünk. A köldökcsonk viszonylag hamar leesik , de addig is minden tisztába-tételnél figyelmet kellett rá fordítani. A kórházban Octenisept fertőtlenítő sprayt használtak, amit egy vattagolyóra kellett fújni, és azzal áttörölgetni a csonk körüli részt. A peluscserét is megmutatták, ami igazából talán a lányos anyukáknál fontos, hogy hogyan is kell megtörölgetni a baba popsiját. Majd jöhetett a popsikrém és az új pelus. Nem tűnik bonyolultnak. Nem is az, de mégis az első pár alkalommal remegő kézzel sikerült csak véghezvinni a folyamatot.

Már itthon…

De a neheze még csak azután jött, hogy hazahoztuk az új családtagot, mivel meg kell birkózni az első nagy feladattal, a fürdetéssel. Anyukám nagy segítség volt ebben az időszakban, mert itt volt velünk és mindenben támogatott. Nem volt ez másképp az első pancsolásnál sem. Ettől függetlenül az első fürdetés után úgy néztem ki, mint aki lefutotta a félmaratont, annyira izgultam, hogy mindent jól csináljak. A pancsolás ekkor még kiskádban történt és a gyógyszertári fürdető kenőcsöt használtuk. Fürdetés előtt mindig használtuk a gyógyszertári napraforgó olajat, ami elvileg csak a hajlatokra van, de mi mindenhol áttörölgettük vele. Ezzel egyáltalán nem ártottunk, mivel az olajozás megelőzi a baba bőrének kiszáradását, illetve a fejecskéjének áttörlése a koszmó ellen is hatékony módszer. Fürdés után jöhetett a törölközés, fülecskék kitörlése biztonsági fülpiszkálóval, köldökcsonk-ápolás, amit mi itthon már szimpla fülpiszkálóval csináltuk vattagolyó helyett, mert egyszerűbb volt úgy. A körömvágás is gyakori volt az elején, mivel hatalmas karmai voltak és ha nem volt rajta kiskesztyű akkor képes volt teljesen összekarmolászni magát, úgyhogy mi viszonylag gyorsan sort kerítettünk az első körömvágásra. Eleinte akkor intéztem a dolgot mikor aludt, de ez később már nem működött.

 

És ami azóta változott…

Szinte minden. Na jó, nem. A legnagyobb változás az, hogy mint sok minden más, ez is rutinná vált. Elmúlt az aggodalom és tényleg hamar belejöttünk a férjemmel minden babaápolással kapcsolatos dologba. Imádjuk és élvezzük a fürdetést, mivel ez egy közös program. Apa ha dolgozik, akkor csak este ér haza, de mindig megvárjuk a pancsolással, mert ebből Ő sem, és Mi sem szeretnénk ha kimaradna. Fürdés előtt már nem olajozom végig minden porcikáját, csak akkor kerülne elő az olaj, ha szárazabbnak érezném a bőrét, de ilyenre még nem volt példa. A fürdés helyszíne is megváltozott. Viszonylag gyorsan kénytelenek voltunk rendes kádban fürdetni. Emlékszem még stabilan sem tudott ülni, de olyannyira élvezte a fürdést, hogy kézzel-lábbal pancsolt és úszott minden a kiskád körül. Ennél a pontnál döntöttünk úgy, hogy irány a nagy kád! Egyébként egyáltalán nem félt ott sem, és a hatalmas locs-pocs is megmaradt, és megvan a mai napig is. Szerintem ez annak is köszönhető, hogy 3 hónapos kora óta babaúszásra jár, így egyáltalán nem fél a víztől. Attól sem ijed meg, ha a szemébe vagy az arcára fröccskölődik.

Fürdés és szárítkózás

A fürdővízbe már nem fürdető kenőcsöt használunk, hanem valamilyen babafürdetőt, ami mostanában a Gabi fürdető és sampon 2in1. A haját is ezzel szoktuk mosni, de mióta üldögél a kádban, nem mosunk mindennap, csak 2-3 naponta. Volt egy időszak, mikor koszmóra hajlamosnak tűnt a fejbőre, ekkor folyamatosan a Babé koszmó elleni samponját, illetve babafésűt használtunk, ami egyébként minden babaápolási csomag része, de mi csak egy párszor használtuk. Fürdés után jöhetett a törölközés. A fülecskéit áttörölni, illetve ugyancsak fülpiszkálóval a köldökét is át szoktuk törölni a nedvességtől. Megmondom őszintén mi nem szoktunk semmilyen babatestápolót használni. Egyedül akkor kenünk a testére valamilyen ápolót, ami általában Neogranormon kenőcs, amikor kipirosodik valami miatt, vagy esetlegesen meleg kiütés jelenik meg rajta, de ez általában másnapra el is múlik.

 

 

Babapopsi

A krémezésből viszont, ami sosem marad ki, az a popsi. Más anyukáktól hallottam, hogy nem feltétlen krémeznek minden peluscserénél. Nálunk ez nem opció, mivel ilyen szempontból nagyon érzékeny Bence bőre. Sajnos hajlamos a kipirosodásra, de szerintem, ezzel sok más babóca is így van. Mióta a fogzással küszködünk azóta pedig fokozottabban oda kell figyelni, mert pelenkakiütéseink is szoktak lenni. Ha nagyon drasztikus a helyzet Canesten krém és Sudocrem kenőcs kombót használunk, de a mindennapokra ami nagyon szuperül bevált, és láthatóan csökkenti a pirosságot a HERBioticum Baba mama védőkrémje. Ez egy komplex összetételű krém, tele mindenféle hasznos gyógynövénnyel és hatóanyaggal. Védi a baba popsit a kipirosodástól, irritációtól, de gyulladáscsökkentő és hámosító hatása is van. Ezek mellett még véd a kiszáradástól is, illetve, a sebgyógyulást segítő hatása révén az anyuka szoptatás által megviselt mellbimbóira is tökéletes lehet. A termékről bővebben itt olvashatsz.

Körömvágás

Pizsibe öltözés után jöhet az esetleges körömvágás, ez természetesen nem mindennapos, de gyakori, mert piszok gyorsan nőnek a gyerek karmai. Na ez a művelet, sokszor egy művészeti előadásnak is megfelelne nálunk. Bence, de gondolom más gyerek is izeg-mozog, és alig lehet stabilan megfogni a kis mancsait, hogy nehogy belevágjon az ember. Szóval a körömvágásnál, Anya minden erejével koncentrál, próbálja szépen levágni a körmöket, emellett énekel és mondókázik. Eközben Apa táncikál, énekel, bábozik valamilyen plüssel, csörgeti a popsitörlő zacskóját, csakhogy valamennyire elterelje a gyerek figyelmét a macerás körömvágásról.

Lefekvés

Ha pedig mindenen túl vagyunk, akkor jöhet a vacsora. Bence a kiságyban szokta elfogyasztani a tápszerét és amint megitta, el is álmosodik. Ha pedig minden jól megy, és nem fáj semmi, akkor reggelig alszik. Ugye milyen szuperül hangzik? Hát persze. Az igazság viszont az, hogy ritkán van ilyen nyugodt éjszaka mostanában a fogzás miatt, de ez az időszak is elmúlik majd egyszer.

Ha tetszett a bejegyzés kattints a megosztás gombra, illetve ha van véleményed vagy kérdésed a témával kapcsolatban írj nekem a megadott elérhetőségeken!

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük