Általános tudnivalók a napvédőkről

A nyár az egyik legkedveltebb évszak, de főleg a gyerekek körében. Nyári szünet, nincsen suli, nyaralások, táborok, kirándulások és még ezernyi csupa izgalmas dolog, ami a nyárhoz köthető. Ennek az időszaknak az egyik velejárója, hogy nagyon magas a napsütéses órák száma. Egyre többet hallani olyat, hogy a napsugárzás káros, és hogy fokozottan figyeljünk a napvédelemre, használjunk napvédőt. Na de mégis milyet?

Rengeteg napvédő készítmény van forgalomban és sokan nem tudják, hogy melyiket válasszák. A férjemet kérdeztem nem olyan rég arról, hogy ő milyen szempontok alapján választana naptejet ha ott állna a drogériában vagy patikában, persze az első válasza az volt, hogy felhívna és megkérdezne engem, hogy melyiket vegye. Igen, végülis ez teljesen logikus, de ezt félretéve a következő válaszokat kaptam. A legmagasabb faktorszámú legyen, és rá legyen írva, hogy véd az UV sugarak ellen. Ezután megkérdeztem, hogy tudja e mit jelent a faktorszám, miért választaná a legnagyobb faktorszámút, illetve hogy milyen típusú UV sugarak ellen kell, hogy védjen a krém. Mondanom sem kell, hogy a válaszai nem voltak teljesen helytállóak, így gondoltam, hátha mást is érdekel, hogy mi hogyan választunk a családnak napvédőt.

UV-sugarak fajtái

Bőrünket az UV sugárzástól kell védenünk, melynek 3 típusa van.

  • UV-C: A bőr felszínén nyelődik el. Kevesen tudnak róla, de súlyosan károsítja a bőr sejtjeit, viszont jelenleg az ózonréteg teljesen kiszűri.
  • UV-B: A bőrbe már be tud jutni. Elnyelődésekor szabadgyökök képződnek, melyek károsítják a sejteket. Egy részét tudja a bőr közömbösíteni, de nagyobb mennyiségben gyulladáshoz vezet, ami a leégésnek felel meg. Emellett aktiválja a melanocytákat, ez okozza a barnulást.
  • UV-A: A bőr alsó rétegéig jut el, és az ott lévő rugalmas fehérjéket támadja. Így ez fokozza a bőröregedést is. Emiatt mivel nem a bőr felső felszínén okoz tüneteket, nehezen észrevehető a káros hatása, így még veszélyesebb. Jótékony hatása viszont hogy aktiválja a D-vitamin elővitaminját.

Ha megnézzük a 3 típust, láthatjuk hogy az UV-C ellen nem kell védekeznünk, mégis akad olyan készítmény, amin az áll, hogy az UV-C sugárzás teljes tartományát képes kiszűrni. Mi ez ha nem a vásárló megtévesztése? A másik két típus ellen már szükséges védekezni, mert ezek a sugarak kis mennyiségben hasznosak, viszont nagyobb mennyiségben már károsak lehetnek.

Faktorszám jelentése

Minden napvédőn fel van tüntetve egy SPF (Sun Protecting Factor) szám, ami 5-50+-ig terjed. Mit is jelent valójában a faktorszám? A bőrünk rendelkezik egy saját védelmi funkcióval a leégéssel szemben. Attól függően, hogy ki milyen bőrtípusba tartozik, különböző hosszú ideig tud a napon tartózkodni leégés nélkül. A faktorszám arra utal, hogy ezt az időt hányszorosára tudja növelni a napvédő használata. Például, ha valaki 5 perc alatt leég a napon, akkor egy 30-as faktorszámú napvédő 5*30 percig képes védelmet nyújtani. Ez az idő nem hosszabbodik akkor sem ha újra bekeni magát, viszont csak akkor tart a védelem 150 percig, ha időközönként újrakeni magát. Még a víz- és porálló készítményeket is szükséges újrakenni, mivel lassabban ugyan, de ezek is kopnak és lemosódnak. Fontos tudnivaló, hogy csak az UV-B sugárzásra vonatkozik az érték, az UV-A-ra nem. Sok esetben ezt külön tüntetik fel a csomagoláson, hogy mekkora az UV-A elleni védelme a készítménynek.

Fizikai és kémiai hatásmódú fényvédők

A napvédők hatóanyagaiból megkülönböztetünk fizikai és kémiai hatásmódúakat. A fizikai hatóanyagok, titán-dioxid és cink-oxid, nem szívódna be a bőrbe, csak a bőrfelszínen verik vissza az UV sugarakat. A kémiai hatóanyagok beszívódnak és ott fejtik ki hatásukat. A legtöbb jó minőségű fényvédő már hibrid hatóanyagokat tartalmaz, ami röviden annyit jelent, hogy maga a hatóanyag kémiai, viszont alig szívódik be a bőrbe és nagyon széles spektrumú védelmet biztosít, mint az UV-A és az UV-B sugarak ellen.

Én úgy gondolom, hogy a legbiztonságosabb és legjobb minőségű fényvédőket patikában tudjuk megvásárolni, mint az Eucerin, Bioderma, Uriage és a La Roche Posay. Fontos, hogy gyerekeknek nem elég csak arra figyelni, hogy magas faktorszámú legyen, hanem kifejezetten gyerekeknek való napvédőt kell választanunk. Ennek oka, hogy náluk még csak fizikai fényvédőket szabad alkalmazni, hogy ne változtassuk meg az éppen kialakulóban lévő lipidréteget a bőrben.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel bátran kommentben, vagy írj nekem a megadott elérhetőségeken.

 

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük